
Tilmeld dig nyhedsmail:
Få besked om nyheder på siden

Nyheds arkiv
Nytårskur
Grønt Center inviterer til Nytårskur
10 kulinariske oplevelses-ruter i Region Sjælland
Nu videreudvikler Østdansk Turisme og Smagen af Danmark foreningens app, som også hedder Smagen af Danmark.
Hvis du gik glip af ANUGAmessen …
… kan du læse fremtidsforskeren Birthe Linddals oplevelser
Alt fedtstof er ikke lige fedt
Samlet set peger den nyeste forskning på, at en udskiftning af mættet fedt med flerumættet fedt af n-6 typen kan øge forekomsten af hjertekarsygdom og – død, ligesom at der er en mistanke om at et øget indtag af n-6 flerumættet fedt kan føre til øget forekomst af brystkræft.
Aktiviteterne frem
Siden 2007 har Fødevareplatform Region Sjælland arbejdet for at skabe et netværk for alle aktører i fødevarebranchen i Region Sjælland.
SERVICE fra JORD til BORD
– et innovationsforløb for små fødevareproducenter,
der vil udvikle services
10 historier om smag
Nyt hæfte med inspiration for os alle i Region Sjælland.
Pris- og stjerneregn over lollandsk kirsebærvin
Frederiksdal Kirsebærvin vandt over samtlige andre vine og blev kåret som Årets Danske Vin på fødevaremessen Danish International Food Contest i Herning.
Det er første gang, at en frugtvin vinder over druebaserede vine.
Slagter har droppet detailbutik
- til fordel for nethandel
Snart får du insekter i din pølse
Kødpriserne fortsætter op, og det øger behovet for alternative proteinkilder fra for eksempel insekter. Selv vestlige forbrugere vil med tiden tage insekterne til sig.
Hæder til Kernegården på Fejø
I forbindelse med Danish International Food Contest blev der konkurreret indenfor kategorien saft, juice og bær og vinderen blev Kernegaarden, Fejø Mosteri med ’Fejø most’, æblemost.
Økologien får fokusdag på Foodexpo
Mandag d. 17. marts bliver øko-dag på Foodexpo 2014 i MCH Messecenter Herning.
Stå af juleræset, hvis du har Roskildesyge
Tiden op mod jul er højtid for Roskildesyge og dermed opkast og kraftig diarré.
Julemarkeder på Møn, Lolland-Falster og Sjælland
Rundt om på Sjælland, Møn og Lolland-Falster finder du en lang række julemarkeder, som kan sætte dig i den helt rigtige julestemning.
Nedtælling til brug af den nye mærkningsforordning
Tirsdag den 13. december 2011 blev det muligt for virksomhederne at tage den nye forordning om fødevareinformation til forbrugerne i anvendelse. Herved nærmer en lang regelforenklingsøvelse i EU sig sin afslutning.
Unge går i høj grad op i -
- økologi, dyrevelfærd og fair-trade
Nye lokale produkter på markedet i Region Sjælland
Vinteren over har Stig og Susanne ”gået til solbær” hos Signe Folke på Grønt Center, og de nyhøstede solbær er netop sendt på markedet som syltetøj og solbærchutney.
Brug af rå æg frarådes ikke længere
Fødevarevirksomheder skal forsat varmebehandle æg til mindst 75 °C eller bruge pasteuriserede æg. Her har forbrugerne nemlig ikke mulighed for selv at vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg.
Flere fødevarer skal afsættes lokalt
Alt for få fødevarer afsættes i dag lokalt, og står det til regeringen og Enhedslisten skal lokale ildsjæle og offentlige køkkener være med til at ændre tendensen.
Tang gør din skinke sundere
Tang i skinke ligner almindelige krydderier, men det gør det også muligt at holde et lavt saltniveau.
Vi betaler mere for restaurantbesøg
Der er stadig en større villighed til at lægge flere penge i restaurantbesøg blandt danskerne. Øget kvalitetsbevidsthed og økonomisk overskud er nogle af årsagerne.
USA's sunde appetit skaber dansk eksporteventyr
Amerikanerne vil være sundere. Til trods for de højere priser, køber de i stigende grad økologiske, fedtfattige og glutenfri fødevarer. Få her en dansk virksomheds bud på, hvordan man vinder på den intensiverede efterspørgsel.
Danskerne vil have dansk mælk, kød og kartofler
I Norden regner forbrugerne med, at lokale produkter er mere sikre, vurderer professor Lotte Holm fra Københavns Universitet
Indkøbsaftaler blokerer for økologisk mad
Uhensigtsmæssige indkøbsaftaler og mangel på viden blokerer for brug af lokale økologiske fødevarer i offentlige danske køkkener. Millionstøttet program skal ændre situationen i mere miljøvenlig retning med eksperthjælp fra fødevareforskere på Aalborg Universitet.
Lokale fødevarer til internationale turister
Både fødevarer og turisme spiller en væsentlig rolle i regional erhvervsfremme i Danmark. Fødevarer er et område, som generelt er blevet prioriteret højt i de regionale erhvervsudviklingsstrategier.
Kostråd bygger på den samlede videnskabelige viden
De officielle kostråd er udarbejdet af Fødevarestyrelsen for at fremme danskernes sundhed og reducere risikoen for kostrelaterede sygdomme som hjerte-karsygdomme og overvægt. De seneste officielle kostråd er fra 2005, og den 17. september præsenterer Fødevareministeren de nye officielle kostråd.
SuperBrugsen tjener mio. på lokale specialiter
På et halvt år har 200 ud af 230 butikker fået lokalt producerede varer på hylderne, og omsætningen nærmer sig hastigt 100 millioner kroner.
Gode råd til forbrugerne om mad med mindre kemi
En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen skal hjælpe forbrugerne med råd og vejledning om, hvordan de kan reducere deres indtag af uønsket kemi i maden. En ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er usikre og mangler viden om, i hvilke fødevarer forskellige kemiske stoffer kan forekomme.
Danskerne ønsker sundere og mere smagfuld fastfood
De seneste år er kvaliteten og sundheden af den mad, danskerne spiser ude, kommet i fokus. Nye produkter kommer løbende på markedet, og kundernes ønsker og forventninger ændrer sig over tid.
Udstil dine produkter på årets økologikongres
Virksomheder, organisationer, forskere, projekter m.v. kan udstille på kongressen.
Brugen af nye og sociale medier for virksomheder
Bogufgivelse: Den Digitale Værktøjskasse giver en konkret og letforståelig indføring i nye og sociale medier.
Coop søger grøn emballage
Hvordan kan emballagen blive lettere at genanvende, mindre ressourcekrævende eller løse andre miljømæssige udfordringer som f.eks. madspild?
FoodArt
Kunst og gourmet serveret i væksthus
Gratis kursusrække om distribution
- for fødevareproducenter
Find et økologisk høstmarked
– eller bliv selv vært
Fødevareeksport buldrer frem på vækstmarkeder
Dansk eksport har det svært, men fødevareklyngen fører an og sikrer milliardvækst på de nye vækstmarkeder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Ny strategi for ernærings- og sundhedsanprisninger
Ernærings- og sundhedsanprisninger kan være med til at øge fødevarernes værdi, hvilket kan resultere i øget vækst, eksport og beskæftigelse.
Æblet og andre frugter bliver fejret overalt
Det er blevet populært at fejre æblets dag, lave frugtfestival og -markeder. En hurtig søgning på internettet giver adskillige spændende mål for efterårets udflugter.
Mandlige forbrugere er et overset potentiale
DEBAT - Butikkerne har i mange år været indrettet efter mantraet om, at kvinder står for størstedelen af forbruget, men mænd spiller en større og større rolle som forbrugere. Her ligger ifølge debattøren et uindfriet potentiale.
Dansk gastronomi kan skabe vækst i yderområder
De internationale øjne er igen rettet mod dansk gastronomi og det giver igen tid til at tænke strategisk udviklingspotentiale for turismen i Danmarks yderområder.
Danskerne køber mere frisk frugt og grønt
Grøntsager og frugt er den hotteste kategori i indkøbskurven og danskerne har bedre adgang til de grønne varer fordi vi shopper oftere frem for at langtidsplanlægge indkøbene.
Dansk spisetang på tallerkenen
Der er en del opgaver, som skal løses, inden dansk spisetang får en større kommerciel plads, men der er heldigvis mange engagerede mennesker til at løse dem.
Storkøkkener køber mere og mere økologi
Salget af økologi til landets storkøkkener nåede i 2012 op på cirka 813 mio. kroner, hvilket svarer til en samlet fremgang på 74 procent siden første halvår 2010. Det viser nye tal fra Økologisk Landsforenings foodservice-database, som har indsamlet tal om cateringbranchen siden 2010.
Danskerne spiser for meget salt
Det er en kendsgerning, at danskerne spiser for meget salt. Alligevel har der de seneste dage været udtalelser i pressen, der sår tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt i befolkningen.
Halvtag over æbletræer gør sprøjtegifte overflødig
Æbledyrkere kan undgå at smide tonsvis af æbler ud, hvis de sætter tag over træerne, viser danske undersøgelser.
TANG - havets grøntsager
Kom til Tang-workshop 18. juni 2013
på Grønt Center
Ny grøn øko-bod i Torvehallerne
Nu forsøger en ny økologisk grøntbod med råvarer fra omkring København at vække danskernes interesse. Det drejer sig om Grøn Omegn, hvis bagmænd har haft succes med 360°Nord, som ligeledes sælger lokalt produceret mad og drikke i Torvehallerne.
Forbrugeren er i førersædet
Prissammenligninger, blogs og onlineforums stiller store krav til fødevarevirksomheders gennemsigtighed og informations-flow.
9 ud af 10 virksomheder overholder mærkningsregler
Er der illustrationer af store saftige appelsiner på juicekartonen, uden at produktet indeholder en dråbe af appelsinsaft, er ingredienslisten mangelfuld eller med ulæselig tekst eller er den angivne vægt af pastasalaten højere end den reelle vægt.
Ikke alle grønne planter er ufarlige at spise
Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men det er ikke altid tilfældet. Flere planter og bær kan forveksles med giftige planter eller skal tilberedes, før de er ufarlige at spise.
Minister vil insektgifte til livs med mere økologi
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Mette Gjerskov (S) har rustet op til kamp mod sprøjtemidler, lyder det, efter ny undersøgelse viser, at 99 procent af danske børn har indtaget så meget insektgift, at det kan spores i urinen.
Tilmeld dig nyhedsbreve
- hos Fødevarestyrelsen
4 gastro-ruter i Danmark
Man behøver ikke at indstille bilens GPS til København, hvis man vil have kulinariske oplevelser på sin ferie i Danmark. Resten af landet har også gastronomi, der er værd at rejse efter.
Campylobacte-bakterie boltrer sig i europa
En ny rapport fra EFSA slår fast, at antallet af smittede med campylobacter fortsat er stigende i Europa.
Suppe, steg og is kontrolleres
Fødevarestyrelsen er på landevejene i april og maj med en målrettet kontrol- og vejledningskampagne.
153.000 var med til at lukke øko-køerne ud
Der var ny tilskuerrekord til Økodag i dag (d. 21.april), som blev afholdt for niende gang. 153.000 danskere deltog i forårsfesten sammen med de økologiske køer.
Fødevaresektoren vil skabe 25.000 nye job
En øget indsats på fem områder skal øge fødevaresektorens eksport med op mod 50 mia. kr. årligt, hvilket vil skabe 25.000 nye job. Sektorens interessenter skal i højere grad arbejde sammen for at nå målet.
Kød fra Lolland til Amager
37-årig kvinde har på 10 år etableret en perlerække af specialfødevarebutikker i den københavnske bydel Bryggen.
Årets sild kan blive et kommercielt kvalitetsevent
”Årets Sild er et fantastisk eksempel på, hvordan fødevareinnovation med udgangspunkt i lokale styrkepositioner, kan skabe vækst. Dygtige kokke udvikler interessante og markante smage, som bliver sat i produktion – og dette bliver sat til salg i Kvickly til august, så alle danskere kan smage med” Siger Judith Kyst.
Danske forbrugere vil se deres fødevarer i øjnene
Fødevareskandaler og kødsvindel får forbrugere til at kræve sporbare fødevarer. Det vurderer en række forskere, som mener, at sporbarhed i fødevareindustrien er kommet for at blive.
Tjek på fødevarers mål og vægt
Hvor meget vejer et gennemsnitligt æble, og hvor stort er svindet, når du steger en skinkeschnitzel? Et nyt opslagsværk fra DTU Fødevareinstituttet til madprofessionelle skal hjælpe med at sikre, at maden lever op til de officielle anbefalinger ved at angive mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarerne.
Frosne bær under mistanke i udbrud
Et udbrud med smitsom leverbetændelse, Hepatitis A, har de seneste måneder gjort 30 forbrugere syge i Danmark. Mistanken retter sig mod frosne bær som kilden til smitten.
Digital smutvej til regler om fødevarehygiejne
Nu åbner Fødevarestyrelsen for en digital udgave af hygiejnevejledningen. Den nye digitale vejledning skal gøre det nemmere for virksomhederne at navigere rundt i de mange hygiejneregler og finde, hvad de søger.
Local Cooking
Bæredygtig adfærd, kreativitet og sparsommelig var nøgleordene for deltagerne i restaurantkonkurrencen Local Cooking, som blev afviklet i marts måned. Vinderen blev Restaurant SuRi i Holbæk med retten "Fjorden og jorden".
Om reklame for sund mad
Der er regler for, hvad du må skrive, når du markedsfører en fødevare eller en madret med, at den har særlige ernæringsmæssige egenskaber eller en gavnlig effekt på sundheden.
Netværksmøde om fødevarebranchen i Sorø
Den 16. april 2013 indbydes virksomheder og institutioner i Sorø Kommune til et møde om udvikling af fødevarebranchen i lokalområdet.
Danskerne vil have kød-oplysninger på bordet
89% af de adspurgte i en ny undersøgelse mener, at det er vigtigt, at oprindelseslandet fremgår af emballagen, når de køber kød. I dag er det kun et krav for al oksekød. Forbrugerrådet håber, at EU vil komme forbrugerne i møde.
Guld til den økologiske pølsemand i København
385 spisesteder har nu fået Fødevareministeriets økologiske spisemærke. Senest har tre pølsevogne i København fået guldmærket
Tilbud fra Gro: Vi søger deltagere
-til et forløb, der skaber bånd mellem lokale aktører indenfor f.eks. fødevareproduktion, turisme, kulturinstitutioner, landbrug og bespisning.
Mælkeautomat giver lokal goodwill
I den nybyggede kvægstald på Vejlskovgaard ved Odder lever 450 malkekøer et luksusliv, serviceret af malkerobotter og realiseringen af den nyeste viden inden for dyrevelfærd.
Stevia er ikke bare stevia
Stevia er en højintensiv og kaloriefri sødme fra naturen, som kræver seriøst arbejde med udvikling af recepten.
Ny økologibekendtgørelse
I starten af februar trådte en ny bekendtgørelse om økologisk fødevarer og økologisk akvakultur i kraft.
Nordisk mad har stort potentiale som street food
I århundreder har gadekøkkenerne været en integreret del af madkulturen i Asien. De seneste 20 år er den blomstret op i USA, og nu er turen måske kommet til Danmark.
Regionalt brød under udvikling
Det Kreative Fødevarelaboratorie slår regionalt brød op til Roskilde Festival
SuperBrugsen efterlyser 500 lokale leverandører
Dagligvarekæden vil have lokale varer på hylderne og leder derfor efter småleverandører, der skal sælge varer i butikkerne.
Smag og Design
- Et inspirationshæfte om hvordan mindre fødevarevirksomheder kan arbejde med udvikling
Trend Day
En god mulighed for at se hvad der rører sig på fødevareområdet og møde nye potentielle samarbejdspartnere.
Enestående kursustilbud til fødevareproducenter
Fødevareproducenter i Region Sjælland har mulighed for at deltage i en række gratis kurser, som er skræddersyede til deres behov. Kurserne foregår henover foråret og man kan tilmelde sig nu.
Fremtidsforsker: Masser af muligheder i krisetider
Velkommen 2013! Velkommen til pessimisme og krisen, der fortsætter. 2013 er kun 7 dage gammel, og i de 7 dage har der været krise og økonomiske bekymringer på agendaen hele vejen rundt. Kedeligt!
Færrest sprøjtegiftrester i dansk frugt og grønt
Den årlige pesticidrapport viser, at der også i 2011 var langt færre rester af sprøjtegifte (pesticider) i dansk frugt og grønt end i tilsvarende produkter fra udlandet.
Over 300 spisesteder har Det Økologiske Spisemærke
De Økologiske Spisemærker hænger nu i guld, sølv og bronze på mere end 300 spisesteder. Spisemærket er i fokus til Copenhagen Food Fair den 24. til 27. februar, hvor fødevareminister Mette Gjerskov overrækker økologiske spisemærker til en række spisesteder.
Nyheder
Nytårskur
Grønt Center inviterer til Nytårskur
10 kulinariske oplevelses-ruter i Region Sjælland
Nu videreudvikler Østdansk Turisme og Smagen af Danmark foreningens app, som også hedder Smagen af Danmark.
Hvis du gik glip af ANUGAmessen …
… kan du læse fremtidsforskeren Birthe Linddals oplevelser